top of page
mar_1359_edited.jpg
mar_1359_edited.jpg

JAZZDANSKOLLEKTIVET

M ART LAB

M Art Lab har sin bas i den komplexa, mekaniska, poetiska, exakta och intrikata "Matt Mattox freestyle technique" och arbetar med jazzdans som självständig sceniska konstform. Sedan 2018 har kollektivet arbetat med projektet VERK som är en föreställning i förändring och som bygger på Sveriges brukshistoria. Koreografierna har byggts på och förändrats under platsspecifikt forskande och labborerande på platser med anknytning till industrihistoria som Olofsfors bruk, Västerbotten, Motala Gamla verkstadsområde, Kalkbruket Barläst på Gotland och Långban Gruv-och Kulturmuseum i Värmland.

M Art Lab har ett nära samarbete med filmare, musiker, glasblåsare och historiekunniga och gör unika föreställningar med stark förankring i plats, historia, hantverk och människors berättelser. 

Dansen är kraftfull, rytmisk, poetisk och kommunikativ. Dansarnas dynamiska arbete ger kropp åt människors hårda arbete och villkor men synliggör också samvaro och längtan. Koreografin kan också vara i en abstrakt kommunikation där något nytt uppstår  mellan linjer, vinklar och rytm. Arkitekturen som kropparna då tillsammans skapar förändras och överraskar med stora och små skiftningar och kalibreringar i det kroppsliga arbetet. 

M Art Lab har i samarbete med folkmusiker skapat en stark gren ur VERK med fokus på kvinnors liv och arbete. Föreställningen "Jag bär hela jorden med min sång" bygger på dagböcker och brev skrivna av kvinnor från brukstiden och får liv genom folk- och jazzton, nyckelharpa, poesi och jazzdans. 

Kollektivet är i ständig utveckling med nya vinklar på jazzdans och bedriver koreografisk och konstnärligt didaktiskt utvecklande arbete inom jazzdans med förankring i både jazzdanshistoria och i jazzdansteknik. Föreställningarna arbetas fram med intresse för det sociala, om att vara människa och för att göra dans lättillgängligt.

Läs mer om våra platsspecifika föreställningar - Guidade dansvandringar!

I samarbeten med olika bruk och industriminnen laborerar vi utifrån intresse för mekanik och funktion. Under den pågående processen låter vi vårt material ta nya former, nya koreografier tar form och ändras genom platsspecifikt arbete men också ur samarbeten med andra konstnärer.                                                                          Boka in oss till ortens bruk eller industriminne!    Vi behöver några dagar för att känna in platsen och för eventuellt samarbete med guide eller intendent. Sedan skapar vi en dansvandring eller en föreställning på plats!

mar_1652.jpg

Åse Wallberg

Dansare och pedagog som sedan 2002 har arbetat som linjeledare på Lunnevads folkhögskolas danslinje. Åse utbildade sig på Danshögskolan 1993-1996 och har efter det arbetat både som pedagog och som dansare. Hon har varit dansare i kompaniet Barents dansensemble samt i flertalet dansföreställningar och dansfilmer av koreografen Sophia Örnell. Numera ligger mycket av fokus-både gällande undervisning, dansande och koreograferande på att utforska, sprida och bevara Mattoxtekniken

mar_1580.jpg

Isabell Gisselgård

Universitetslektor i dans på fakultet for utøvendekunstfag på Universitet i Stavanger sedan 2014. Isabell kombinerar undervisning med koreografiska uppdrag bl.a. i samarbete med arrangemang på Stavanger Konserthus och tar just nu en mastergrad i samtida dansdidaktik på Stockholms konstnärliga högskola. Hon är utbildad på Danshögskolan i Stockholm 1993–1996 och efter sin utbildning arbetade hon som danspedagog och dansare i Sverige mellan 1997 och 2011.

mar_1405.jpg

Jaakko Kulmala

Stockholmsbaserad dansare, danspedagog och föreläsare. Han har kandidatexamen i danspedagogik (DOCH) och har vidareutbildat sig till dansare vid Peridance CapezioCenter i New York. Jaakko är en certifierad instruktör i Simonsonjazz. Han har varit medlem i danskompanierna Pori Dance Company, Tromäki Dance Company och Off/Balance Dance Company samt jobbat som dansare/skådespelare på den sverigefinska teatern Uusi Teatteri 2014-2015. Han har medverkat som dansare i olika konstprojekt, modeshower och installationer. Jaakko undervisar jazzdans och föreläser i jazzdanshistoria, koreografiska praktiker och jazzdansdidaktik på yrekesdansarutbildningar på DOCH och Balettakademien idag.

mar_1691.jpg

Malin Stenholm

Dansare utbildad på Balettakademien i Stockholm som utvecklat sitt artisteri och sin dansbredd genom arbete i teatersammanhang med operett, musikal och musikteater sedan 1994. Malin har varit dansare i musikaler och Operetter, hon har drivit och dansat i danskompaniet Kompani Q och arbetat i samarbeten med andra konstnärer med platsspecifika föreställningar. Hon har varit en drivande kraft i arbete med barn och ungdomsproduktioner i framförallt Värmland. Malin är legitimerad gymnasielärare, specialiserad i Mattoxtekniken och arbetar främst med jazzdans. En stor del av hennes arbete är som koreograf, hon har gjort över 30 produktioner och koreograferat musikaler som Sound of music, RENT, A chorus line och Skönheten och Odjuret. Malin ser dans som en konstform som ofta kan synliggöra och beröra sådant som kan vara dolt och då visualisera djupare mening och för henne är  jazzdans socialt och vackert med hjärta, själ, humor och kraft.

bottom of page