top of page
mar_1359_edited.jpg
mar_1359_edited.jpg

JAZZDANSKOLLEKTIVET

M ART LAB

M Art Lab har sin bas i den komplexa, mekaniska, poetiska, exakta och intrikata "Matt Mattox freestyle technique" och arbetar med jazzdans som självständig sceniska konstform. Sedan 2018 har kollektivet arbetat med projektet VERK som är en föreställning i förändring och som bygger på Sveriges brukshistoria. Koreografierna har byggts på och förändrats under platsspecifikt forskande och labborerande på platser med anknytning till industrihistoria som Olofsfors bruk, Västerbotten, Motala Gamla verkstadsområde, Kalkbruket Barläst på Gotland och Långban Gruv-och Kulturmuseum i Värmland.

M Art Lab har ett nära samarbete med filmare, musiker, glasblåsare och historiekunniga och gör unika föreställningar med stark förankring i plats, historia, hantverk och människors berättelser. 

Dansen är kraftfull, rytmisk, poetisk och kommunikativ. Dansarnas dynamiska arbete ger kropp åt människors hårda arbete och villkor men synliggör också samvaro och längtan. Koreografin kan också vara i en abstrakt kommunikation där något nytt uppstår  mellan linjer, vinklar och rytm. Arkitekturen som kropparna då tillsammans skapar förändras och överraskar med stora och små skiftningar och kalibreringar i det kroppsliga arbetet. 

M Art Lab har i samarbete med folkmusiker skapat en stark gren ur VERK med fokus på kvinnors liv och arbete. Föreställningen "Jag bär hela jorden med min sång" bygger på dagböcker och brev skrivna av kvinnor från brukstiden och får liv genom folk- och jazzton, nyckelharpa, poesi och jazzdans. 

Kollektivet är i ständig utveckling med nya vinklar på jazzdans och bedriver koreografisk och konstnärligt didaktiskt utvecklande arbete inom jazzdans med förankring i både jazzdanshistoria och i jazzdansteknik. Föreställningarna arbetas fram med intresse för det sociala, om att vara människa och för att göra dans lättillgängligt.

Läs mer om våra platsspecifika föreställningar - Guidade dansvandringar!

I samarbeten med olika bruk och industriminnen laborerar vi utifrån intresse för mekanik och funktion. Under den pågående processen låter vi vårt material ta nya former, nya koreografier tar form och ändras genom platsspecifikt arbete men också ur samarbeten med andra konstnärer.                                                                          Boka in oss till ortens bruk eller industriminne!    Vi behöver några dagar för att känna in platsen och för eventuellt samarbete med guide eller intendent. Sedan skapar vi en dansvandring eller en föreställning på plats!

mar_1652.jpg

Åse Wallberg

Frilansande danskonstnär utbildad på Danshögskolan 93–96. Arbetade efter examen som dansare inom modern/nutida dans i Barents Dansensemble och har efter det under många år blandat dansundervisning på folkhögskola med dansuppdrag. Arbetar nu som danskonstnär i Jazzdanskollektivet M Art Lab samt som frilansande dansare, koreograf och skådespelare i flertalet produktioner, danskollektiv och teatergrupper baserade i Östergötland.

mar_1580.jpg

Isabell Gisselgård

Universitetslektor i dans på fakultet for utøvendekunstfag på Universitet i Stavanger sedan 2014. Isabell kombinerar undervisning med koreografiska uppdrag bl.a. i samarbete med arrangemang på Stavanger Konserthus och tar just nu en mastergrad i samtida dansdidaktik på Stockholms konstnärliga högskola. Hon är utbildad på Danshögskolan i Stockholm 1993–1996 och efter sin utbildning arbetade hon som danspedagog och dansare i Sverige mellan 1997 och 2011.

mar_1405.jpg

Jaakko Kulmala

Stockholmsbaserad dansare, danspedagog och föreläsare. Han har kandidatexamen i danspedagogik (DOCH) och har vidareutbildat sig till dansare vid Peridance CapezioCenter i New York. Jaakko är en certifierad instruktör i Simonsonjazz. Han har varit medlem i danskompanierna Pori Dance Company, Tromäki Dance Company och Off/Balance Dance Company samt jobbat som dansare/skådespelare på den sverigefinska teatern Uusi Teatteri 2014-2015. Han har medverkat som dansare i olika konstprojekt, modeshower och installationer. Jaakko undervisar jazzdans och föreläser i jazzdanshistoria, koreografiska praktiker och jazzdansdidaktik på yrekesdansarutbildningar på DOCH och Balettakademien idag.

mar_1691.jpg

Malin Stenholm

Frilansande danskonstnär med förankring i jazzdans, musikal och kollektiva processer. Verksam i Östergötland och Stockholm. Danskonstnär i M art Lab. Med utbildning som dansare på Balettakademin i Stockholm, legitimerad lärare vid KAU och specialiserad i Mattoxtekniken vid LTU. Arbetade i många år som dansare och koreograf i teatersammanhang med operett, musikal och musikteater och varit en drivande kraft i arbete med barn och ungdomsproduktioner i framförallt Värmland. Hon har gjort över 30 produktioner som koreograf med musikaler som exempel Sound of music, RENT, A chorus line, Chicago och Skönheten och Odjuret. Arbetar nu för att utveckla och skapa kontexter för  jazzdans som scenisk självständig scenkonst. Frilansar nu som dansare, koreograf,  lärare och som kreativ coach/konsult/ledare för konstnärer och konstnärliga processer.

bottom of page